DEN BOSCH - De huidige aandeelhouders van Essent (provincies en gemeenten) kunnen een extra bonus tegemoet zien als energiegigant RWE na de overname van Essent een tweede kerncentrale bij Borssele mag bouwen. Dit heeft bestuursvoorzitter Michiel Boersma tijdens een openbare commissievergadering van de Provinciale Staten op 15 januari bevestigd. "Een dergelijke beloning is onacceptabel" vindt Johan Martens, fractievoorzitter van GroenLinks in Provinciale Staten.
"Deze manier van werken, komt dicht in de buurt van omkoping. Essent en RWE proberen op deze manier de gemeenten en provincies onder druk te zetten om in te stemmen met een nieuwe kerncentrale, terwijl er genoeg motieven zijn om dat juist niet te willen. Helaas was de fractie van GroenLinks tijdens de commissievergadering op 15 januari in het provinciehuis de enige fractie die hier bezwaar tegen maakte."
GroenLinks Brabant is het volstrekt oneens met deze koppelverkoop en heeft hierover gesproken met leden van de Tweede Kamer. "Het kan toch niet zo zijn dat buiten controle van de Nederlandse burgers om op deze slinkse wijze de weg vrij wordt gemaakt voor een tweede kerncentrale", aldus Johan Martens. Inmiddels zijn hierover kritische vragen gesteld door de 2e Kamerfractie van GroenLinks aan minister Van der Hoeven.
Achtergrond
Essent heeft op dit moment de helft van de aandelen van de huidige kerncentrale bij Borssele in zijn bezit. De andere helft is in handen van energiemaatschappij Delta. Dit laatste energiebedrijf heeft inmiddels aangegeven de centrale bij Borssele te willen overnemen als Essent dit belang in opdracht van de Nederlandse regering moet afstoten.
Het plan voor een tweede centrale sluit aan het streven van het Zeeuwse energiebedrijf Delta. Dit bedrijf maakte namelijk in september 2008 bekend een tweede kerncentrale te willen bouwen bij Borssele in de volgende kabinetsperiode. De vergunningen daarvoor worden inmiddels voorbereid met als doel in 2016 de nieuwe centrale in bedrijf te nemen.
- Het afgesloten principe contract tussen Essent en RWE? (codenaam 'project Maastricht' - met dank aan Tegenstroom / WISE)