Sinds 2015 is de wolf weer terug in Nederland. En sinds enkele jaren wordt dit magnifieke dier óók regelmatig in Brabant gezien. De wolf heeft zich duidelijk definitief gevestigd in ons land. We zullen dus met de wolf moeten leren samenleven. Maar hoe doen we dat dan?

Tijdens de themadag van 29 november was er een debat in de provincie over het eerste concept interprovinciaal wolvenplan dat hierop in gaat. Dit plan was opgesteld door het Interprovinciaal Overleg (IPO).  

Preventieve maatregelen om vee te beschermen

De afgelopen jaren heeft de provincie Noord-Brabant geïnvesteerd in het beschermen van vee door subsidie te geven voor preventieve maatregelen, zoals het plaatsen van wolfwerende rasters. Ook is er geëxperimenteerd met kuddehonden, die schapen beschermen. Het is belangrijk dat daarmee wordt doorgegaan. GroenLinks en PvdA hebben er aandacht voor gevraagd dat de Rijksoverheid op dit moment achterblijft met financiering van preventieve maatregelen. Het gaat daarbij overigens niet alleen om materiaalkosten, maar óók om kosten voor training, voorbereiding, plaatsing en onderhoud. De gedeputeerde heeft ons toegezegd dit aan te kaarten bij de minister.

Vergoeden schade aan vee 

Het concept-wolvenplan stelt voor om (in tegenstelling tot het huidige wolvenplan)  voortaan alléén schade uit te keren bij  aanvallen van de wolf op vee indien er preventieve maatregelen zijn getroffen. Een terechte aanpassing wat ons betreft, omdat het nodig is dat houders van dieren hun dieren beschermen in gebieden waar de wolf voorkomt. Dat zijn veehouders wettelijk zelfs verplicht. Wel moet er duidelijkheid komen over hoe wordt omgegaan met kuddes (met name schapen) die regelmatig verplaatst worden in het kader van natuurbeheer.

Zorgen over interventierichtlijnen

Het nieuwe wolvenplan beschrijft ook interventierichtlijnen voor vier mogelijke probleemscenario’s, zoals interactie van wolven met mensen, vee of honden. Deze richtlijnen zijn bedoeld om de verschillende juridische en beleidsmatige kaders te geven bij conflictsituaties. Wij hebben zorgen over de voorgestelde interventierichtlijnen. Er is namelijk nog géén onderbouwing hoe deze richtlijnen zich verhouden tot de strikte bescherming van de wolf. GroenLinks en PvdA hebben daarom aangegeven grote vraagtekens te hebben bij deze richtlijnen. Er is ook nog geen juridische en ecologische analyse gedaan. Gedeputeerde Staten gaat hier bij het IPO op aandringen. 

Meer bescherming van de wolf nodig

Terwijl het wolvenplan zich vooral richt op de schade die wolven aanrichten, gaven GroenLinks en PvdA aan dat er te weinig aandacht is voor de bescherming van de wolf zelf. In de afgelopen jaren zijn er meer dan twintig wolven doodgereden. GroenLinks en PvdA vroegen daarom aandacht voor goede leef- en rustgebieden, evenals verbindingen tussen verschillende natuurgebieden. Daarnaast geldt dat als een roedel wolven zich gedurende een langere tijd vestigt in een bepaald gebied, dat de Rijksoverheid dan verplicht is om dit gebied aan te wijzen als Natura 2000-gebied voor de wolf. 

Kijk het debat via deze link terug.