Afgelopen vrijdag is het beleidskader milieu aangenomen. Hiermee wordt de koers uitgezet voor het milieubeleid tot en met 2030. Er is een hoge ambitie. De provincie wil beter presteren dan de wettelijke normen vanuit het Rijk. GroenLinks is daar blij mee, want de bodem, het water en de lucht zijn in het Brabant nog verre van schoon en gezond. Met dit kader wordt ook aangegeven hoe we als provincie zorgen voor drie gezonde levensjaren erbij voor elke Brabander in 2030. Het milieubeleid wordt de komende maanden omgezet in een uitvoeringsagenda.
In het beleidskader zijn per milieuthema harde doelen opgesteld, maar ook tussentijdse streefwaarden. In het coalitieakkoord in 2021 heeft GroenLinks het voor elkaar gekregen dat we nadrukkelijk inzetten op het halen van de gezondheidskundige waarden voor lucht en geluid. Bij wettelijke normen voor lucht en geluid treedt er ook nog gezondheidsschade op.
Voor lucht betekent dit dat de provincie er een flinke stap erbij moet doen. Brabanders leven korter én minder lang in een goede gezondheid door slechte luchtkwaliteit. De provincie is verantwoordelijk voor vergunningen van grote industriële bedrijven. Vastgesteld is om zo streng als wettelijk mogelijk is te vergunnen, zodat de luchtkwaliteit verbeterd. Ook heeft de provincie het schone luchtakkoord ondertekend en voert zij met gemeenten meerdere gezondheidsprojecten in Brabant uit. GroenLinks heeft in het debat aandacht gevraagd voor de toenemende houtstook. Houtstrook draagt voor 23 procent bij aan de fijnstof uitstoot (fijnstof kleiner dan 2,5 micrometer). De gedeputeerde heeft toegezegd het beperken van houtstook op te pakken met gemeenten, door onder andere meer voorlichting en gemeenten te ondersteunen die beperkingen willen opnemen in hun gemeentelijk beleid.
11 procent van de inwoners in Brabant heeft te maken met ernstige stankoverlast. Met dit beleidskader gaan we inzetten op het terugdringen van stankoverlast. De provincie wil haar geureisen ook laten gelden voor alle bedrijven waar de provincie niet het bevoegd gezag is, maar de gemeenten. Ook wil de provincie dat bij het afgeven van vergunningen er rekening wordt gehouden met de totale stankoverlast (cumulatie). En door inzet van GroenLinks komt er een aanpassing van de hedonische waardering van geur. Dit gaat nog te vaak mis, waardoor er in het verleden te ruime vergunningen zijn afgegeven. In het debat hebben we ook aandacht gevraagd voor de recente rechterlijke uitspraken over stankoverlast door veehouderijen. Het verlenen van vergunningen gebeurt door gemeenten, maar de provincie heeft wel dwingende regels voor de achtergrondbelasting geur.
Geluid heeft grote invloed op de gezondheid van mensen, maar ook van dieren. Er komt beleid op terugdringen van hindersituaties en actief handhaven in de bestaande stiltegebieden. Voor luchtvaart betekent dit concreet door geluidruimte in te perken. De provincie is verantwoordelijk voor de luchthavens Seppe en de Kempen (Budel) en wil niet-gebruikte geluidruimte intrekken. Daarnaast wil de provincie luchtvaartuigen die op deze vliegvelden veel hinder veroorzaken (lesvliegtuigen en gyrocopters) in aantal en tijdstippen beperken.
De provincie stelt nu ook nadrukkelijk beleid op voor zeer zorgwekkende stoffen (ZZS) en het beperken van lichthinder. Daar zijn we erg blij mee. Door een aangenomen motie van GroenLinks uit 2021 worden de vergunningseisen die gelden voor ZZS ook straks toegepast op de lijst van potentiële ZZS (opgesteld door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu). Hiermee zorgen we dat minder gevaarlijke stoffen worden uitgestoten naar de lucht, water en bodem.
Klik hier voor het beleidskader milieu.