Een meerderheid in de Provinciale Staten heeft het definitieve Inpassingsplan van de West-Parallel N69 goedgekeurd. Ten principale zijn dat de VVD, CDA, PVV en 50-Plus. Zij vormen in de Staten een meerderheid. Daarom stemde de SP om opportunistische redenen (zit in coalitie) ook voor, terwijl zij principieel tegenstander is en eigenlijk het alternatief West-verbeterdMidden steunt. GroenLinks, PvdA, D’66 en PvdD steunden het GroenLinks amendement met die strekking, maar die werd verworpen.

Jarenlang gevecht

Na een jarenlang gevecht heeft de asfaltlobby, de politieke tak en de belangenorganisaties, haar goedkeuring gegeven aan een Nieuwe Verbindingsweg voor de N69. Die loopt van de Luikerweg onder Valkenswaard, via de Lage Heideweg, vlak langs Dommelen en de Keersopperdreef, over het gebied van de Run, naar de A67 ter hoogte van de Locht.

Het platform van bewonersorganisaties in Dommelen en Riethoven heeft jarenlang gestreden tegen deze variant van de weg. Ook zij waren voorstander van de West-verbeterd Midden variant (Lage Heideweg, N397 naar Eersel en afwikkeling naar A2, met oplossingen voor het Midden-gebied). Maar ruim een jaar geleden is het Gebiedsaccoord West-parallel getekend door toedoen van vooral de Gemeente Bergeijk (wethouder Frank van der Meijden CDA). Deze nimby wethouder, tevens voorzitter van de stuurgroep, is de grote motor geweest om de weg zo ver mogelijk van Bergeijk (inclusief Westerhoven en Riethoven) te krijgen en zo dicht mogelijk bij Dommelen en Valkenswaard. Daarbij heftig gesteund door transportorganisaties, boeren en de ZLTO.

Gering oplossend vermogen verkeersdruk en aantasting van natuur

Voor het linkse blok, gesteund door bewoners en de BMF, zijn er een aantal belangrijke redenen om de West-Parallel af te wijzen.

De eerste is dat het oplossend vermogen van de West-Parallel voor de aantasting van de leefbaarheid in Aalst, Waalre en Valkenswaard (het oorspronkelijke probleem) door de verkeersdrukt veel te gering is. Ten opzichte van de referentiewaarde (ruim meer dan 20.000 voertuigen per etmaal) neemt het verkeer in Aalst, Waalre en Valkenswaard weinig af, namelijk -14%, -18% en -27%. En dan nog hoofdzakelijk door een vrachtwagenverbod!

Op de tweede plaats is de aantasting van de natuur en het milieu van de beekdalen van de Keersop, Groot Vlasroot en de Run en de doorsnijding van EHS gebied en verbindingszones van grote omvang. Dus moet er veel gecompenseerd worden, ook door de enorme stikstofdepositie in Nature 2000 gebieden, zoals de Keersopperdreef (natte natuurparel).

Op naar de Raad van Staten en het Europese Hof

Daar komt nog bij dat blijkens het Statenvoorstel het risicomanagement niet op orde is. De aansluiting bij de A67 is procedureel nog lang niet rond, de verwachte toename van de verkeersdrukte bij Dommelen-Zuid is nog niet geregeld en er is een kans op moeilijke procedures bij Raad van Staten en het Europese Hof. Redenen voor GroenLinks om in eerste instantie aan te dringen op uitstel van behandeling. Nu rest de bewonersgroepen en hun milieuadvocaten slechts de gang naar de RvS en het Europese Hof.

Theo Bouwman