Op 21 februari 2025 heeft Provinciale Staten de actuele motie van SP, D66, PvdA, GL, PvdD, Volt, 50+ en CU/SGP aangenomen. Met de motie spreekt Provinciale Staten uit het geitenmoratorium (vooralsnog) voor onbepaalde tijd in stand te houden. Daarnaast heeft Gedeputeerde Staten de opdracht gekregen om bij het Rijk om steun te vragen voor een Brabantse pilot, te verkennen welke provinciale maatregelen we kunnen nemen, te inventariseren welke ruimtelijke ontwikkelingen nabij geitenhouderijen nu problematisch zijn en gemeenten te wijzen op hun verantwoordelijkheid bij het laten meewegen van het gezondheidsbelang.
Opnieuw toont onderzoek aan dat er een aantoonbaar, consistent verband is tussen het wonen nabij een geitenhouderij en een verhoogd risico op het oplopen van een longontsteking. Uit het VGO-III onderzoek blijkt dat het risico altijd hoger is binnen een straal van 2 kilometer van een geitenhouderij en hoe dichterbij je woont, hoe groter het risico. Voor een provincie met veel geitenhouderijen zoals de onze, is dit opnieuw een extreem zorgwekkend onderzoeksresultaat.
Wat GroenLinks en PvdA betreft is het dan ook onbegrijpelijk dat het kabinet niet meteen maatregelen treft en treuzelt. “Gezondheid van onze inwoners moet altijd voorop staan. Daarom zijn er snel maatregelen nodig om inwoners te beschermen tegen de gezondheidsrisico’s van de geitenhouderij” aldus Jade van der Linden (GroenLinks). Gelukkig hebben we in Brabant het geitenmoratorium (het moratorium houdt in dat er geen nieuwe geitenhouderijen bij mogen komen en uitbreidingen niet zijn toegestaan), maar daarmee lossen we de risico’s niet op. Er komen dan wel geen geitenhouderijen bij, maar er gaan wel steeds meer Brabanders binnen deze zone met verhoogde risico’s wonen en er wonen er al zo veel. GroenLinks en PvdA maken zich zorgen over de gezondheid van onze inwoners en verwachten van het college dan ook dat zij voortvarend aan de slag gaan met de acties uit de motie en tegelijkertijd aandringt bij het Rijk om haar verantwoordelijkheid te pakken. “We vragen het college om een inventarisatie van de ‘hot spots’ te maken, en om te kijken wat wij als provincie zelf kunnen doen. Ook voeren we de druk op richting Den Haag om met oplossing te komen” aldus Saskia van Hulten (PvdA).
Eerder stelden PvdA Brabant en GroenLinks Brabant ook schriftelijke vragen over dit onderwerp.