Actuele motie Anti-Racisme

Het is de week van Keti Koti. De week waarin we ook in Brabant op verschillende plekken vieren dat er een einde kwam aan de slavernij. Maar hoe goed kennen wij deze verhalen eigenlijk? De verhalen van de slaven, de slavenhandelaren en de slavenhouders van destijds.  

Maar ook de verhalen van de Brabanders nu met Surinaamse en Antilliaanse wortels, of een ander bi culturele achtergrond. Die nog steeds te maken krijgen met uitsluiting en discriminatie. Wat ook heel goed tot uiting kwam in de recente antiracisme-protesten in Breda, in Den Bosch, in Eindhoven, en op veel andere plekken.  

Wij Brabanders zijn goed in verhalen vertellen, goed in gastvrijheid en ook goed in netwerken. Dat komt nu van pas. Want GroenLinks, CDA, SP, D66, PvdA, ChristenUnie-SGP en de Partij voor de Dieren vragen aan het College van Gedeputeerde Staten om samen met ons als Provinciale Staten stil te staan bij racisme en discriminatie in Noord-Brabant, op een manier die natuurlijk past bij de provinciale doelen en activiteiten.  

Bijvoorbeeld via onze erfgoedverhalen. Hoe compleet zijn die? Zijn die misschien ook vanuit een andere kant, of een ander perspectief te bekijken?  

We vragen om organisaties hierbij te betrekken die gespecialiseerd zijn in diversiteit en dialoog, zoals de Stichting Keti Koti Tafel die afgelopen week al duizenden waardevolle gesprekken op gang bracht, ook hier in Brabant.  

We vragen om actie te ondernemen, in lijn met de gezamenlijke ambitie dat iedereen in Brabant vanzelfsprekend meedoet.