‘Witte vlekken’ ingevuld

Dit is niet alleen de tijd van het jaar voor sneeuw en feestdagen, maar ook voor ledenvergaderingen waar kandidatenlijsten en verkiezingsprogramma’s worden vastgesteld. Voor iedere afdeling een belangrijk moment op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart 2018. Gelukkig heeft GroenLinks het tij mee en zijn er in nieuwe gemeenten kansen ontstaan om (weer) aan die verkiezingen deel te nemen. Zo kleuren we ‘witte vlekken’ groen. Dat zijn gemeenten waar GroenLinks nu nog niet in de raad vertegenwoordigd is.

 

In Cuijk, Etten-Leur en Heusden was GroenLinks eerder wel vertegenwoordigd in de raad, maar lukte dat de afgelopen periode niet. In 2018 gaat GroenLinks daar weer wel deelnemen en zijn de kandidatenlijsten daarvoor rond. In Cuijk gebeurt dat met een van de jongste lijsttrekkers van Brabant, Mike van Diemen (19). Ook Etten-Leur heeft met Dennis Aerts een jonge lijsttrekker. In Heusden is Frits ten Cate de nieuwe lijstrekker.

Wat in die gemeenten hielp, is dat een kleine club actievelingen GroenLinks er nog vier jaar levend heeft gehouden, ondanks dat er geen fractie was. Dat is niet eenvoudig, maar lijkt nu zich toch uit te betalen in een goede uitgangspositie om in 2018 weer wel een of liever meer zetels te behalen.

Een andere plek waar enkele vrijwilligers lange tijd een GroenLinks-vuurtje brandend hebben weten te houden is Uden. De laatste deelname aan de verkiezingen was daar in 1998, wat toen helaas geen zetel opleverde. Nu zijn de vooruitzichten beter en in 2018 gaan we met lijsttrekker Monique Kappé-Borrèl ongetwijfeld wel in de Udense raad komen.

Net als Uden valt ook de gemeente Sint-Michielsgestel onder de nieuwe afdeling Meierij en Maashorst. Daar was GroenLinks nog geheel niet actief en is min of meer vanuit het niets gewerkt aan het opbouwen van een lijst en programma. In korte tijd is dat wel gelukt. We gaan daar nu met Sam Goossens als lijsttrekker voor het eerst deelnemen aan de verkiezingen.

Om beknopt te blijven noemen we hier alleen de lijsttrekkers, maar gelukkig hebben die in alle gemeenten een goed team achter zich met andere enthousiaste kandidaten voor gemeenteraad, raadscommissies en steunfractie.

Ook in het zuidoosten van Brabant worden enkele ‘witte vlekken’ ingevuld. Daar door combinatielijsten met andere partijen. In Bergeijk samen met de PvdA en in Heeze-Leende samen met de lokale Partij voor Oud en Jong.

Door in meer kleinere en middelgrote gemeenten deel te nemen aan de verkiezingen verbreden we de basis van GroenLinks in Brabant. Hopelijk vertaalt zich dat niet alleen in veel meer raadszetels in 2018, maar ook in meer Statenzetels in 2019.

Bovendien vragen de grote uitdagingen van deze tijd – op gebieden als klimaat en energie, natuur en landbouw, mobiliteit, wonen, zorg en welzijn – om een regionale aanpak, waarbij grotere en kleinere gemeenten intensief moeten samenwerken. Een betere vertegenwoordiging van GroenLinks in al die gemeenten helpt om daarbij samen groenere en socialere oplossingen te vinden.

We maken nu een flinke slag, maar natuurlijk blijven we kijken hoe we in 2022 en bij eventuele tussentijdse herindelingsverkiezingen nog meer witte vlekken in kunnen vullen.