Sjo Smeets

Statenlid

Sjo is sinds december 2015 Statenlid voor GroenLinks.

Een groen, sociaal en duurzaam Brabant
Sinds mei 2014 lid van Provinciale Staten van Noord-Brabant heb ik onder andere de werkgelegenheid in West-Brabant op de agenda gezet naar aanleiding van de ontslagen bij Philip Morris in Bergen op Zoom. Als voorzitter van het Platform Planning en Control van de Provincie Noord-Brabant heb ik vooral ingezet op een transparante begrotingscyclus en heldere sturingsinformatie en verantwoording van de besteding van middelen zodat we als Statenleden ook onze controlerende rol goed kunnen oppakken: “Eerst beleid dan geld”.

Economen en bestuurders overschatten stelselmatig de regulerende werking van de markt. Ik kies daarbij uitdrukkelijk voor het Maas-Rijnlandse model van besturing in zowel politiek als bedrijfsleven, waarbij werknemers niet worden beschouwd als kostenposten maar als uniek menselijk kapitaal in tegenstelling tot het, ook in Nederland overheersende, Angelsaksische model van besturing waar rendement op korte termijn en aandeelhouderswaarde uitsluitend centraal staan. Bij het Maas-Rijnlands model krijgt elke werknemer in voldoende mate opleidingsdagen, kennisvouchers en een prima pakket aan primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden. 

GroenLinks staat voor een fundamentele en innovatieve verduurzaming van onze samenleving waarbij aandacht voor de economie, de mens en het milieu in balans moeten blijven. GroenLinks is links, groen en idealistisch en dat spreekt mij aan!

Over Sjo
Als jongste zoon uit een mijnwerkersgezin en dus zoon van een echte ‘koempel’ geboren en opgegroeid in Landgraaf. Voetballen en schaken waren en zijn mijn passies in de vrije tijd en niet te vergeten een bijna jaarlijks bezoek aan Pinkpop. Na mijn middelbare schooltijd politicologie met name bestuurskunde en overheidsfinanciën gaan studeren in Nijmegen. Werkzaam geweest voor onder andere de Provincie Gelderland, als projectleider voor de Algemene Rekenkamer, het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Hogeschool Brabant. Ruim 8 jaar werk ik als programmamanager voor een Project Management Instituut. Sinds 1987 met veel plezier wonend in Oosterhout met mijn vrouw, twee katten en drie studerende kinderen (19 jaar, 22 jaar en 24 jaar).

Contact met mij? Heb je vragen? Stuur me een mail of bel me op 06-33802142.