9.30 uur Ontvangst in de Cacaofabriek in Helmond
Inloop, registratie en een kopje koffie of thee
10.00 uur - 10.15 uur Opening
Door GroenLinks Brabant voorzitter Arnie van de Veerdonk.

Na ontvangst en welkom gaan we ons laten inspireren in de directe omgeving van de locatie.
10.30 uur – 11.15 uur Keuzeprogramma deel 1 (een van de opties hieronder)
11.30 uur  – 12.15 uur Keuzeprogramma deel 2 (een van de opties hieronder)

Je kiest bij aanmelding 2 voorkeuren uit de volgende mogelijkheden:

  • (korte) Stadswandeling met als thema industrieel erfgoed en de rol van de gemeente hierin. Laat de Helmondse stadshistoricus Giel van Hooff je meenemen in de geschiedenis en toekomst van de Cacaofabriek, het van Gend en Loos-pand (museum Loods 20) en bekijk de mural van de Vlisco-fabriek (groot in Afrikaanse stoffen).
  • Food Tech Brainport. Hier worden de oplossingen gezocht (en gevonden) tegen voedselverspilling. Wij focussen ons op drie thema’s: Ingrediënten maken uit (plantaardige) reststromen, handsfree voedsel verwerken en voedsel langer vers houden door innovatie. Lees bijvoorbeeld alvast dit succesverhaal om een idee te krijgen: https://www.foodtechbrainport.com/succesverhalen/vegetarische-snack-met-een-bite/
  • Het Beginstation’ is een mooi voorbeeld van participatie, inclusiviteit en circulariteit. Naast de weesfietsen en aanleg van groene daken, het hergebruiken van restproducten of zelfs afval gaat het Beginstation ook verspilling van talent tegen. Dat doen ze door mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt of met een beperking een kans te geven om zich te ontwikkelen in iets waar ze echt goed in zijn. Laat je inspireren door oprichter Serge Kornuyt.
  • De Duurzame, circulaire slimme wijk Brainport Smart District is een uniek project. Maar hoe bouwen we deze slimme en autovrije wijk? Hoe gaan we om met data en privacy? Hoe weer je auto’s, maak je ruimte voor groen en hoe kun je blijven innoveren? Wethouder Arno Bonte uit Helmond legt uit hoe dit wordt aangepakt.

12.30 uur Lunchpauze
Je kunt voor € 10 reserveren voor de lunch. Je kunt ook je eigen lunchpakket meenemen.

De lunchpauze wordt opgeluisterd door korte zeepkist-speeches. Wil jij iets delen, een opvatting, een initiatief, tips. Maak gebruik van de zeepkist !

13.30 uur Bestaanszekerheid voor iedereen

  • Esmah Lahlah (wethouder bestaanszekerheid, kansengelijkheid en talentontwikkeling)
  • Saskia Lammers (wethouder welzijn, werk, armoede, cultuur en design)

Bestaanszekerheid is steeds minder vanzelfsprekend voor steeds grotere groepen in onze samenleving. Wat is er nodig om het tij te keren ? In de bijdrage van Esmah en Saskia gaat het over een structurele aanpak van armoede en ongelijkheid. Zij geven hun visie daarop en gaan daarover met de zaal in gesprek.

14.30 uur Digitalisering en privacy

  • Eva de Bruijn (fractievoorzitter GroenLinks Eindhoven en lid van het Landelijk Netwerk Digitale Samenleving van GroenLinks)
  • Michiel Philippart (statenlid GroenLinks en medewerker Eerstekamerfractie GroenLinks)

Digitalisering is niet meer weg te denken uit onze samenleving. De impact is enorm, we hebben plezier ervan, maar er zijn ook negatieve kanten. Eva en Michiel bespreken waar op te letten en hoe lokaal grenzen te stellen om te voorkomen dat privacy en andere fundamentele waarden worden aangetast. En natuurlijk beantwoorden ze graag vragen over dit lastige onderwerp.
 

15.00 uur pauze tot 15.15 uur
 

15.15 uur Linkse samenwerking in Brabant

De meerderheid van de leden van PvdA en GroenLinks is voor een inniger samenwerking van hun partijen in de Eerste Kamer. In Brabant werken we als GL en PvdA samen in 14 gemeenten. Wat zijn de ervaringen daarmee ? Wat gaat er goed ? Wat kan er beter ? Hoe zorgen we ervoor dat GroenLinks én PvdA in Brabant hun positie versterken bij de Provinciale verkiezingen in maart 2023 ?

Dwayne Heuvelmans (raadslid GroenLinks in Tilburg) daagt de zaal uit om de ideeën daarover te delen.

15.45 uur Bestuurlijke actualiteit
 

Onze gedeputeerde, Hagar Roijackers, vertelt hoe zij als GroenLinkse bestuurder in de provincie Brabant omgaat met de actualiteit en haar GroenLinkse idealen.

16.00 uur Verkiezingen in Brabant

Niet iedereen weet waar de Provinciale Staten eigenlijk over gaat, maar er worden wel degelijk belangrijke besluiten genomen. Lijsttrekker Jade van der Linden deelt de ambities voor een groener, gezonder en gelukkiger Brabant en warmt je op voor de aankomende verkiezingen.

16.10 uur Afsluiting door Wim Heres (voorzitter GroenLinks Helmond) en Thomas Tuerlings (fractievoorzitter GroenLinks Helmond)
16.15 uur Borrel

Tot slot:

Zoals vermeld in de uitnodiging vragen we een vergoeding van € 5 voor deelname. Daarbij zijn koffie,
thee en borrel na afloop inbegrepen. We zorgen voor een lunch tegen een vergoeding van € 10 (betalen bij je inschrijving). Je kunt ook zelf een lunchpakket meenemen.

De registratie kan je hier vinden!